Podstawą każdej kuchni jest porządna lodówka. Opcjonalnie chłodziarka gastronomiczna, bo i ona może zastąpić ten standardowy przyrząd do chłodzenia, zwłaszcza gdy nie oczekuje się od niej funkcji mrożenia, którą lodówka posiada, a chłodziarka nie. Sprzęt ten na pewno będzie używany codziennie, więc trzeba tak go wybrać, by ułatwiał on życie.
Odpowiednia wielkość i pojemność
Pojemność chłodziarki w teorii jest ważniejsza od jej rozmiaru, ale jednak dobrze by było, by nie zajęła ona całej przestrzeni kuchni. Musi być zatem dopasowana do metrażu wnętrza pod względem swojego gabarytu. Szersze urządzenia na ogół są bardziej praktyczne, albowiem bez trudu można umieszczać w nich podłużne pojemniki czy np. półmiski.
W przypadku pojemności chłodziarki gastronomicznej zakłada się, że na pierwszą osobę powinno przypadać ok. 120 litrów, a na każdą następną – kolejne 30 litrów. Takim standardem dla większości chłodziarek gastronomicznych jest więc pojemność oscylująca między 195 a 250 litrów.
Wolnostojąca czy do zabudowy?
Praktycznie każdy sprzęt AGD występuje w dwóch formach – tej wolnostojącej oraz tej przeznaczonej do zabudowy. Odmiana wolnostojąca sprawdzi się w zaaranżowanych już kuchniach oraz u tych osób, które często zmieniają miejsce zamieszkania. Chłodziarki wolnostojące mogą być bez trudu przenoszone i z łatwością montowane. Zwykle są też tańsze.
Z kolei o zakupie chłodziarki gastronomicznej do zabudowy warto pomyśleć w przypadku gdy chce się uzyskać maksymalnie estetyczny wygląd aranżacji. Ten typ chłodziarki zostaje obudowany meblami. Staje się spójną częścią wyposażenia kuchni.
Funkcjonalność wynikająca z budowy
Istnieje też kilka takich funkcji, którymi w tym momencie powinna się wyróżniać każda nowoczesna chłodziarka gastronomiczna. Należy do nich chociażby automatyczne odszranianie, ale też i opcja regulacji temperatury w poszczególnych komorach i przegrodach.
Świetną opcją okaże się też tryb wakacyjny. Można go włączyć przed każdym dłuższym wyjazdem, kiedy to nie będzie się korzystać z chłodziarki, aby w ten sposób bardzo mocno ograniczyć zużycie prądu i po prostu na tym zaoszczędzić.
Chłodziarki gastronomiczne dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.